Box Office: Nejvíc v kinech táhne Ryan Reynolds

Box Office: Nejvíc v kinech táhne Ryan Reynolds | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Imaginární přátelé jsou větším lákadlem než Cizinci: Kapitola 1. Planeta opic dál boduje.

Na globálně určujícím filmovém trhu ve Spojených státech se ani tento víkend nepodařilo v pokladnách kin překročit magickou hranici sta milionů dolarů. Pozitivní je, že alespoň nedošlo k propadu. Naopak, návštěvnost dokonce jemně vzrostla. Přičítat to můžeme skutečnosti, že bylo uvedeno několik divácky atraktivních novinek a velká premiéra minulého týdne publikum dál láká.

Nejnavštěvovanějším filmem víkendu se stala novinka Imaginární přátelé (IF). Rodinný snímek má mezi diváky slušné ohlasy a ačkoliv jde o původní látku, utržil za první víkend slušných 35 milionů dolarů. Zároveň jde pátou nejsilnější premiéru pro hraný film s přístupností PG (filmy přístupné všem věkovým skupinám). Mezinárodně se IF promítá už druhým týdnem. Tento víkend snímek přihodil do kasičky mezinárodně 20 milionů, celkem už tam zvládl 24 milionů. Dohromady to dělá 59 mega.

To nezní špatně, ale je třeba mít na paměti, že IF není nejlevnější projekt. Natáčení stálo 110 milionů. Bude tak záležet na tom, zda se zájem rychle propadne, jako u běžných velkofilmů, anebo půjde o trvalku, na jakou se diváci stále vracejí. Obvykle to funguje u animáků, protože nabídka pro rodiny s dětmi obecně není v kinech nejbohatší. Uvidíme, zda diváci přistoupí stejně i k dobrodružství, které kombinuje animované postavičky s reálným prostředím a herci.

Na druhé místo žebříčku se týden po premiéře propadá Království Planeta opic (Kingdom of the Planet of the Apes). Divácký zájem poklesl o 55%, což je pokles zhruba na úrovni prvních dvou dílů moderní verze Planety opic. Tento víkend to znamená příjem 26 milionů dolarů. Celkem už je v Severní Americe zaúčtováno 101 milionů. Mezinárodně druhý víkend přinesl přes 40 milionů dolarů (pokles zájmu o 44%). Mimo USA tak film zatím utržil 136 milionů a globálně tedy zhruba 237. Než Království v kinech skončí, má potenciál utržit zhruba 400 milionů.

To je o pořádných pár desítek milionů méně než „jednička“ a „trojka“ („dvojka“ byla v rámci série finančně výjimečná), což je dané především tím, že zájem čínského trhu oproti minulosti silně poklesl. Rozpočet podle různých zdrojů činil 120-160 milionů, takže by Království nemělo být prodělečné, i kdyby se nakonec zaplatilo až na domácím videu. A to je pozitivní zpráva pro případná další pokračování.

Třetí příčka žebříčku připadla novému hororu Cizinci: Kapitola 1 (The Strangers: Chapter 1). Ten má slaboučké recenze a běžní diváci zjevně na film nepohlížejí o moc přívětivěji než kritici. Při víkendové premiéře se za tři dny prodaly vstupenky pouze za 12 milionů, což je o osm milionů méně, než zvládl původní snímek z roku 2008. Tedy žádná hitparáda. Ale zároveň ani průšvih, protože horor byl levný – natáčení stálo jen 8,5 milionu. Původně plánovanou trilogii se nejspíš dokončit podaří.

Potřetí se do kin podíval Kaskadér (The Fall Guy). Tentokrát končí na třetí příčce žebříčku, s 8,5 miliony dolarů. Divácká pozornost tedy celkem drží, nicméně potíž je v tom, že premiéra nebyla nikterak vysoká. V USA je tak zatím utrženo 63 milionů. Mezinárodně do kasičky skáče dalších 7 milionů a celkem už 79 trhů mimo Severní Ameriku nastřádalo 64 mega. To máme celosvětově 127 milionů a své promítání by mohl akční biják končit se zhruba 170 miliony v kapse. Bohužel, při vysokém rozpočtů (130 milionů) to nebude ani zdaleka stačit k tomu, aby se snímek dostal do plusu. Nepříjemná rána pro budoucí původní akční velkofilmy.

Na pátém místě víkendového žebříčku najdeme Rivaly (Challengers), tenisový thriller, jenž se promítá už čtyři týdny. Tento víkend z toho káply skoro 3 miliony ve Spojených státech a obdobná částka v ostatních zemích. Dohromady nám to dělá 43 mega ze Států a 78 z celého světa. Nakonec to Zendaya a její chlapci mohou dotáhnout klidně i na kulatou stovku. Dobrá práce.

Na šestém místě najdeme třetí premiéru týdne, životopisné drama Back to Black. Příběh zpěvačky Amy Winehouse utržil za víkend 2,8 milionu v USA. Pár týdnů už britská muzikantka zpívá na dalších trzích, tudíž je v tuhle chvíli dohromady na účtu už 39 milionů. Natáčení údajně přišlo na 30 milionů, což není ideální. Back to Black by optimálně dosavadní tržby potřebovalo alespoň zdvojnásobit, avšak to nepůsobí realisticky.

Horor Tarot nezačal nijak úchvatně a pomalu se propadá žebříčkem níž a níž. V kinech je tři týdny a tento víkend stačil divácký zájem už pouze na sedmou příčku a tržbu 2 miliony dolarů. Celosvětově je utrženo zhruba 30 milionů, což je při nízkém rozpočtu ok. Pak tu máme opačný konec spektra: velký hit Godzilla x Kong: Nové impérium (Godzilla x Kong: The New Empire). Film je v kinech osm týdnů, tento víkend utržil 1,7 milionu a to navzdory tomu, že už je snímek k vidění na domácím videu. Celkem v Severní Americe monstra utržila už 194 milionů a po celém světě 561 milionů. Chybí sedm milionů k překonání Konga: Ostrova lebek, dosud nejúspěšnějšího filmu ze série MonsterVerse.

Na deváté příčce víkendového toptenu je ještě jedna novinka, IMAX dokument The Blue Angels, který divákům ukazuje bláznivé letadlové kousky v oblacích. V pár stovkách IMAX sálů se podařilo utržit 1,3 milionu dolarů. A elitní desítku uzavírá křesťanský snímek Unsung Hero. Utržil další milion a zaokrouhlil své celé dosavadní příjmy na 19 milionech. A mezinárodně stále nabírá na síle Garfield ve filmu (The Garfield Movie). Tento víkend utržil dalších 10 milionů, celkem tedy už 49 milionů. Pořád platí, že na většinu trhů se animák teprve chystá.

Příští týden Garfield startuje v USA, kde zároveň bude mít premiéru také Furiosa: Sága Šíleného Maxe. Spolu s doznívajícím Královstvím Planeta opic a Imaginárními přáteli by tak snad mohlo jít o divácky silný víkend.

Titulní foto: Imaginární přátelé

Zdroje: Box Office Mojo, Luiz Fernando

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest